January 27, 2011

::Selamat Datang PK Pentadbiran ::

 Sk.Kubang Kerian 2- 26 Januari 2011,tepat jam 12 tengah hari satu rombongan yang memuatkan sebuah bas yang terdiri daripada lebih kurang 40 orang guru,telah disambut di Skkk2.Rombongan ini telah mengiring ketibaan Guru penolong kanan Pentadbiran Skkk2 yang baru.Encik Arifin Bin Yaacob telah diiringi dan dihantar oleh guru-guru sekolah Sk.Kadok yang merupakan sekolah lama beliau, sebagai simbolik kepada betapa sayangnya warga sekolah lamanya untuk melepaskan beliau ke sekolah lain.Seluruh warga Skkk2 menyambut kedatangan En.Arifin dengan hati yang gembira dan berharap agar En.Arifin akan selesa berada di Skkk2 ini.Sekian lama kami menanti ketibaan guru penolong kanan ini.Kami semua bersedia untuk sama-sama berganding bahu dengan En.Arifin demi untuk mendidik anak-anak Skkk2 dan seterusnya memimpin mereka di bawah satu pasukan ke arah mencapai pendidikan yang cemerlang,gemilang dan terbilang.....
PKP baru....Encik Arifin Bin Yaacob di dalam biliknya...

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN