October 24, 2011

Sukan Tahunan

Sk.Kubang Kerian2-Sukan Tahunan berlangsung  sejak 18 dan 19 Oktober 2011 dalam suasana yang sederhana tapi meriah.Pelbagai acara balapan dan acara sukanika dipertandingkan.Acara balapan yang dipertandingkan adalah lompat tinggi,lompat jauh,lontar peluru,lari 50M,80M,100M dan 200M,serta 4x400M.
      Acara sukaneka yang dipertandingkan pula adalah seperti atur dan pungut bola,junjung pundi kacang,lari dalam guni,isi air dalam botol,terompah gajah,tarik tali dan rakit darat.Para peserta yang telah mengambil bahagian dalam acara-acara tersebut bermain dengan bersungguh-sungguh.Begitu juga dengan guru-guru rumah yang sanggup membimbing dan memberi semangat kepada pasukan masing-masing,begitu bersemangat  dalam merebut juara.Semangat kesukanan yang sebeginilah sangat diperlukan.
      Sudah menjadi adat pertandingan,sudah pasti ada kalah dan ada menang.Berikut adalah kedudukan rumah-rumah yang dipertandingkan adalah seperti berikut:Tempat pertama dimenangi oleh Rumah Biru,tempat ke-dua,Rumah Kuning,tempat ke-tiga Rumah Merah dan tempat ke-empat pula jatuh kepada Rumah Hijau.Tahniah kepada pasukan dan individu yang menang dan kepada mereka yang kurang bernasib baik pula janganlah berputus asa.Apa yang penting adalah semangat kesukanan dan kerjasama antara ahli pasukan dan para peserta.
      Majlis sukan pada tahun ini telah menganugerahkan tokoh olahragawan dan olahragawati kepada dua orang murid.Tokoh olahragawan disandang oleh Muhammad  Baidawi Mohd On dari Rumah Merah,manakala olahragawati pula disandang oleh Nurul Aisyah Bt.Ruslan dari Rumah Merah.


CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN