March 10, 2010

Acara larian merentas desa SK Kubang Kerian 2

Pelepasan murid bermula
Antara murid-murid yang membuat senamrobik
Cikgu Norhayati sedang mengendalikan senamrobik

Kubang Kerian,10 March 2010- Acara larian merentas desa SK Kubang Kerian 2 yang merupakan acara tetap yang ada di dalam kalendar aktiviti sekolah telah diadakan pada pagi ini. Menurut guru besar SK Kubang Kerian 2, Tn Hj Che Zaudin Che Ismail, dengan bermatlamatkan untuk meningkatkan tahap fizikal dan mental murid dalam menghadapi cabaran, pihak pengurusan sekolah telah berusaha sedaya-upaya bagi mempastikan acara ini dapat dijalankan dengan jayanya.
Acara pagi ini dimulakan dengan acara senamrobik sebagai acara 'pemanas badan' yang mana telah dikendalikan oleh Cikgu Norhayati dan disertai oleh murid-murid dan juga guru-guru. Acara ini berjalan dalam suasana yang cukup hidup dan meriangkan.
Seterusnya murid-murid dilepaskan mengikut kategori masing-masing dengan mengikut laluan yang telah ditetapkan di sekitar Kampung Chicha. Acara tahunan ini akan sentiasa menjadi kenangan dan ingatan yang indah dalam setiap sanubari murid-murid dan guru-guru SK Kubang Kerian 2.

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN