March 9, 2010

Sambutan Maulidurrasul 1431 Hijrah SK Kubang Kerian 2

Semangat kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru dalam menyiapkan gulai kawah amatlah boleh dipuji.
Ketua Gulai Cikgu Norhasni sedang membaca mentera supaya gulai menjadi lebih sedap!!

"Kaki kacau" serius dalam tugasnya

Guru Besar sedang berarak bersama murid-murid

Kelihatan Tuan Guru Besar Tn Hj Che Zaudin Bin Che Ismail dan PK Pentadbiran Tn Hj Mohd Zin b Hussin serta barisan guru-guru bersama murid-murid sedang bersedia untuk memulakan perarakan

Kubang Kerian,09 March 2010- Sempena bulan kelahiran junjungan Nabi Muhammad SAW, Sk Kubang Kerian 2 telah mengadakan sambutan Maulidurrasul peringkat sekolah dalam suasana yang penuh warna-warni dimana murid-murid sekolah yang berpakaian indah berarak dengan penuh disiplin sambil mengalunkan selawat terhadap junjungan kita dengan penuh bersemangat.
Majlis dimulakan seawal 7.45 pagi dengan perbarisan murid-murid diiringi dengan kalimah suci "Selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Perarakan ini dikepalai oleh Ustaz Muhamad Zaki bersama barisan pentadbir sekolah,Tuan Guru Besar dan Pk Ko,diikuti oleh murid-murid Tahun 1,Tahun 2,tahun 3,Tahun 4,Tahun 5 dan Tahun 6 dengan diiringi oleh guru-guru yang mengawasi perarakan pada hari ini. Perarakan ini bermula dari tapak perhimpunan sekolah seterusnya keluar melalui jalanraya sekitar kawasan perumahan Taman Makmur dan kembali semula ke tapak perhimpunan.
Disamping perarakan, sekumpulan guru-guru lain juga terlibat dengan aktiviti menyiapkan hidangan "gulai kawah" yang mana diketuai oleh Cikgu Norhasni. Semua warga sekolah akan dapat menjamu selera sebaik sahaja majlis selesai.
Majlis hari ini memancarkan semangat kerjasama yang begitu tinggi dikalangan guru dan kakitangan sekolah dan dapat diterjemahkan dengan kemeriahan majlis yang diadakan.

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN