February 1, 2011

::Majlis Solat Hajat::

sekolahku....satu harapan ......satu kejayaan
Tanggal 31 januari 2011,pihak guru-guru Skkk2 telah bersama-sama mengerjakan solat hajat.Solat hajat diadakan sempena pembukaan sesi baru persekolahan bagi tahun 2011 ini.menurut tuan Guru Besar,solat hajat ini akan dilakukan secara berjemaah oleh para guru Skkk2 selag dua minggu sekali.Ianya diadakan bertujuan untuk memhon limpah kurnia dan keberkatan Ilahi dalam usaha para guru di sini menyampaikan ilmu kepada anak-anak didik yang dikasihi.semoga Allah merahmati tiap ilmu yang kami para guru Skkk2 titipkan buat anak-anak didik di sini.Segala usaha dan ikhtiar dah kami lakukan....selebihnya sama-samalah kita bertawakkal ke hadrat Allah azzawajalla.....Terus maju Skkk2 di persada pendidikan....
Penyelarasan niat sebelum solat hajat dimulakan....oleh Ustaz  Halim
Doa....penuh khusyuk...mengharapkan usaha dan ikhtiar direstui Allah Azzawajalla....
Guru-guru wanita....tak terkecuali...pohon keredhaanNya

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN