August 21, 2011

Majlis Penyampaian Zakat dan Wang Hari Raya

Sk.Kubang Kerian 2-Tanggal 21 Ogos 2011,satu Majlis Penyampaian Zakat dan Wang Hari Raya telah disempurnakan di sini.Majlis telah dirasmikan  oleh Yang Dipertua PIBG Skkk2,Encik Nik Raisnan B. Daud.Seramai 50 orang murid telah menerima sumbangan daripada Bank Rakyat dan seramai 63 orang yang layak telah diberikan sumbangan oleh pihak sekolah.Kriteria yang melayakkan mereka dipilih adalah berdasarkan faktor keluarga yang agak kekurangan daripada segi sosio ekonominya.
         Dalam ucapannya,Encik Nik Raisnan  telah mengucapkan tahniah kepada murid-murid yang terpilih dan tidak lupa juga ucapan terima kasihnya  kepada Bank Kerjasama Rakyat,ibubapa,warga guru dan juga murid-murid yang telah memberikan sumbangan.Dengan sumbangan yang diberikan inilah,dana untuk majlis hari ini telah berjaya dikumpul,seterusnya dapat disempurnakan majlis penyampaian zakat dan duit raya kepada murid-murid yang terpilih ini.Walaupun sumbangan ini tidak seberapa,namun diharapkan murid-murid yang menerimanya  dengan hati yang ikhlas dan penuh kesyukluran.
          Majlis ini juga dilihat sebagai sedekah jariah warga Skkk2 bersama Bank Kerjasama Rakyat sempena Ramadhan Al Mubarak ini.Jua ianya merupakan salah satu program "Ihya Ramadhan".Semoga dengan adanya program-progranm sebegini,akan dapat mempertingkatkan amalan para warga Skkk2 dalam "perlumbaan mencari kebaikan" di bulan yang mulia ini.Sesungguhnya "Bandingan orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah,ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai.Tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji.Dan (ingatlah),Allah Maha Luas (rahmat) KurniaNya,lagi meliputi ilmu pengetahuanNya"- Surah Al-Baqarah:261
Para ibubapa dan murid sedang mendengar ucapan daripada YDP PIBG

YDP PIBG,Tuan Guru Besar dan Puan PK HEM...
 Penyampaian wang zakat....
Penyampaian tandahati daripada Tuan Guru Besar kepada YDP PIBG En.Raisnan Daud
Terima kasih.......semoga beroleh keberkatan buat semua :)CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN