August 8, 2011

Taklimat SPPBS

Sk.Kubang Kerian 2-Tanggal  7 Ogos 2011,Satu taklimat ringkas SPPBS ( sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah ) telah diadakan di Makmal Mozilla oleh Setiausaha Peperiksaan Skkk2,En.Azharan B.Hussein..Semua guru Tahun 1 terlibat dalam taklimat ini.Mereka telah diberi ID pengguna masing-masing dan dipandu oleh SUP bagi mengisi data dan hasil pentaksiran murid-murid secara online ini.Penolong Kanan Pentadbiran turut sama dalam majlis ini.Semoga dengan latihan-latihan sebegini akan memantapkan pengetahuan dan kecekapan para guru dalam mengisi data-data secara online.Tahniah diucapkan kepada semua personal yang terlibat.
"Sekolahku....Satu Harapan ......Satu  Kejayaan"
penerangan oleh setiausaha peperiksaan,En.Azharan Hussein   
pengisian data SSPBS oleh guru-guru Tahun 1
asyik ....isi...jangan tak isi
PKP turut serta dalam sesi taklimat...

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN