November 17, 2011

Jamuan Akhir Tahun

Sk.Kubang Kerian 2-Tanggal 16 November 2011,Satu majlis Makan Tengah Hari telah diadakan di Restoren Syam sempena tamatnya sesi persekolahan bagi tahun 2011.majlis makan tengah hari ini dihadiri oleh staf akademik,bukan akademik,staf sokongan dan juga AJK PIBG Skkk2.
    Majlis dimulakan dengan bacaan doa dan diikuti dengan makan bersama-sama,kemudian di akhiri dengan ucapan atau mandat perpisahan daripada Tuan Guru Besar,Encik Ismail B.Ibrahim.Tuan Guru Besar telah mengucapkan berbanyak terima kasih di atas segala sumbangan guru-guru Skkk2 dalam merealisasikan dan juga ko kurikulum di Sk.Kubang Kerian 2.Segala jasa bakti yang guru-guru dan kakitangan serta jawatankuasa PIBG sumbangkan selama ini amat dihargai dan semoga mendapat  ganjaran yang berlipat ganda dari Allah Azzawajalla.Akhir sekali hayatilah bait-bait pantun khas ditujukan kepada seluruh warga Skkk2:

Dari Daik pulang ke Daik
Sehari-hari berkebun pisang
Budi baik dibalas baik 

Dalam hati dikenang orang

Tanam lenggun tumbuh kelapa
Terbit bunga pucuk mati
Budi tuan saya tak lupa 

Sudah terpaku di dalam hati

Tenang-tenang air laut
Sampan kolek mudik ke tanjung
Hati terkenang mulut menyebut 

Budi baik rasa nak junjung

Kapal belayar dari Arakan
Ambil gaji jadi jemudi
Mati ikan kerana umpan
Mati saya kerana budi


Banyak ubi perkara ubi
Ubi keledek ditanam orang
Banyak budi perkara budi
Budi baik dikenang orang

sedang mendengar ucapan drp GB...makanan dah habissss
Salam perpisahan....Selamat bercuti!!!...
Sempat posinggggg
AJK PIBG Skkk2...
Sembang-sembang...
Tak melepaskan peluang...bergambar bersama guru yang telah bertukar...Pn.Noor Hasni
Sempat begambar kenangan bersama Pn.Noor hasni dan mantan PK HEM Pn.Kamariah...


CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN