February 10, 2012

Majlis Perjumpaan Ibubapa Murid tahun 6

Selangkah Terkedepan...Di Era Globalisasi...
Sk.kubang Kerian 2- Tanggal 11 Februari 2012,Satu majlis Perjumpaan Ibubapa Murid tahun 6 dengan guru-guru dan pentadbir atau Barisan Skuad Kecemerlangan Akademik telah diadakan dengan jayanya di Dewan Harmoni.Jumlah bakal calon UPSR bagi tahun ini adalah seramai 143 orang.lebih kurang 95% ibubapa yang hadir ke majlis.
     Majlis dimulakan dengan doa pembuka majlis oleh Ustaz Azman B.Mat Zin,kemudian diikuti dengan  ucapan Ybrs YDP PIBG Encik Nik Raisnan B.Hj Daud.Dalam ucapannya Encik Raisnan sangat berbesar hati dan mengucapkan tahniah di atas kejayaan cemerlang Skuad Kecemerlangan Akademik yang telah berjaya melonjakkan pencapaian cemerlang calon UPSR pada tahun lepas.Beliau juga berjanji akan sentiasa memberi sokongan yang padu kepada para guru dan pihak pentadbir sekolah dalam usaha melonjakkan lagi pencapaian murid dalam UPSR nanti.Beliau juga berharap agar pihak sekolah tidak akan teragak-agak untuk berkongsi masalah atau kesusahan dengannya yang merupakan wakil daripada pihak ibubapa dalam menggembeling usaha dan tenaga ke arah kejayaan anak-anak didik Skkk2.
      Seterusnya diikuti pula dengan ucapan dan taklimat UPSR oleh Tuan Guru Besar Skkk2,Encik Ismail B.Ibrahim.Tuan Guru Besar telah membentangkan "Head Count " yang merangkumi analisis UPSR tahun 2011,target setiap mata pelajaran dann target am.Tuan Guru Besar juga telah mensasarkan jumlah pelajar yang akan mendapat 5A pada tahun ini adalah seramai 60 orang.Dengan target yang sebegini,sudah semestinya memerlukan gembelingan usaha dan tenaga yang berlipat ganda daripada guru-guru Skkk2,khususnya "Skuad Kecemerlangan Akademik Skkk2".
      Majlis diteruskan lagi dengan sesi dialog yang mendapat sambutan yang hangat daripada para ibubapa.Para ibubapa diberi peluang untuk bertanyakan masalah yang dihadapi oleh anak-anak mereka dalam pelajaran bersama-sama dengan guru mata pelajaran mereka.
       Perjalanan majlis dirasakan tidak lengkap tanpa adanya ceramah motivasi untuk murid-murid.Cermah motivasi telah diberikan oleh kaunselor Skkk2 yang tidak asing lagi,Encik Mohd Zaini B.Zakaria.Beliau telah banyak memberikan dorongan semangat,cara-cara membahagikan masa dengan baik dan betul,cara-cara menjaga pemakanan yang berkhasiat dan sebagainya termasuklah untuk menjadi seorang insan yang berjaya di dunia dan akhirat.Majlis ditangguhkan pada jam 1.00 tengah hari dan ibubapa serta murid-murid dijamu dengan sedikit juadah."Semoga majlis-majlis ilmu seperti ini akan sentiasa diteruskan bagi menaikkan semangat anak-anak didik Skkk2 ke arah kecerlangan akademik dan seterusnya bakal menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat"
Doa pembuka majlis oleh Ustaz Azman
Ucapan YDP PIBG SKKK2 Ybrs Encik Nik Raisnan DaudCARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN