March 5, 2012

Lawatan Penanda Aras -Bina Insan Guru IPGM Kampus Kota Bharu

Selangkah Terkedepan...Di Era Globalisasi...
 Tanggal 05 march 2012- Sk.kubang Kerian 2 telah berkenan menerima kunjungan lawatan penanda aras yang lebih menekankan kepada "Bina Insan Guru ( BIG)".Seramai 37 orang guru pelatih bersamapensyarah pembimbing telah mengadakan lawatan dan program mereka di sini.Kumpulan pertama terdiri daripada 17 orang guru pelatih yang diketuai oleh En.Ishak B.Ibrahim dan En.Mohd Sahardi B.Che Harun yang merupakan pensyarah dari Jabatan Pengajian Melayu Kampus Kota Bharu.
Sesi pembentangan oleh Puan Pk HEM dan PKP
GPB dalam sesi soal jawab mengenai kepenggunaan ICT dalam PnP
        Kumpulan pertama ini mengikuti sesi taklimat "Gaya Kepimpinan Sekolah" yang meliputi iklim atau budaya sekolah,ciri-ciri kepimpinan sekolah dan juga infrastruktur kurikulum di sekolah.Majlis ini  dikendalikan oleh PKP Skkk2,En.Mohd Arifin B. Yaacob bersama PK HEM,Puan Halimah Bt.Abdullah Kutty dan PK Ko,Puan Hjh Rusnani Bt.Deris.Mereka bersama membentangkan corak kepimpinan yang diamalkan di sekolah.Para pelatih kemudiannya diberi peluang untuk berdialog dengan para pentadbir,guru-guru dari Skuad Kecemerlangan Akademik.Para pensyarah juga tidak kurang mengambil bahagian dalam sesi dialog ini.Selepas menjamah sedikit jamuan ringan,kumpulan pertama ini melawat sekitar kiosk pembelajaran.Kiosk yang mereka lawati adalah Bilik Sains,Makmal Komputer,Pusat Akses,Bilik JQAF dan Bilik Kaunseling.Selepas itu mereka beredar ke kantin untuk bersama kumpulan ke dua yang terdiri daripada 20 orang pelatih IPGM.
         Kumpulan ke dua ini mengadakan sesi bersama murid yang merupakan "Program Khidmat Masyarakat-Fasa iii ".Di akhir majlis Tuan Pengarah IPGM Kampus Kota Bharu telah berkenan menutup majlis ini dengan melahirkan rasa bangga dan puas hatinya terhadap kejayaan program yang dilaksanakan oleh para pelatihnya dan tidak lupa merakam ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada pihak pentadbir Sk Kubang Kerian 2 yang sudi memeberi kerjasa yang padu dalam menjayakan program ini.
Encik Ishak dan En Sahardi..pensyarah IPGM kampus Kota Bharu

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN