April 21, 2012

Kejohanan Merentas Desa

Sk.Kubang Kerian 2-Tanggal 21 April 2012 bersamaan hari Sabtu,Kejohanan Merentas Desa telah diadakan
di sekolah ini.Ianya di bawah kelolaan Unit Ko kurikulum dengan kerjasama Unit HEM.Peserta adalah terdiri daripada murid-murid Tahun satu  hingga Tahun enam yang melibatkan kira-kira 800 orang peserta.
          Majlis dimulakan seawal jam 7.45 pagi dengan berkumpul di dataran perhimpunan,diikuti dengan acara memanaskan badan yang diketuai oleh Tuan Guru Besar,Encik Mohd Azman ,En.Mohd Arifin Yaacob(PKP) dan wakil ibubapa.Jam 8.30 pagi Tuan Guru Besar telah memberi ucapan ringkas sebagai pembuka majlis merangkap ucapan perasmian majlis.Dalam ucapannya Tuan Guru Besar telah memberi kata-kata perangsang agar murid-murid mengambil bahagian ini dapat melakukan aktiviti dengan baik sebagai menyahut seruan kerajaan "Satu Murid Satu Sukan".
          Seterusnya acara merentas desa dimulakan jam 8.45 pagi bagi katogeri F,E dan D yang diwakili oleh murid-murid Tahap Satu.Diikuti dengan katogeri C,B dan A yang diwakili oleh murid-murid tahap 2.Para peserta diberi rehat pada jam 10.30 pagi dan seterusnya majlis penyampaian hadiah telah berlangsung pada jam 11.30 pagi dalam suasana yang gilang-gemilang.Tahniah diucapkan kepada mereka yang berjaya dan kepada yang kurang bernasib baik,jangan putus asa....cuba lagi pada masa-masa akan datang.
Peserta lelaki di garisan permulaan...
         Semoga acara-acara kesukanan sebegini akan diteruskan lagi pada masa-masa akan datang memandangkan murid-murid perlu didedahkan aktiviti-aktivi kesukanan demi mengembangkan bakat mereka daripada segi jasmani.semoga perkembangan jasmani dapat bergerak seiring dengan perkembangan rohani,emosi,intelek dan sahsiah ( JERIS) sebagaimana yang tertera dalam Falsafah Pendidikan Negara.
Di garisan permulaan......
Menerima hadiah....Terima kasih cikgu....
 terima kasih daun keladi......


"Selangkah Terkedepan...Di Era Globalisasi..."

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN