April 23, 2012

Kursus Pembestarian Sekolah

Selangkah Terkedepan...Di Era Globalisasi...


Suasana kursus yang berjalan di PKG Banggol yang dihadiri oleh juruteknik komputer Skkk2-En.Faizul Afzan

            Sk Kubang Kerian 2- Tanggal 23 April 2012- Satu kursus pembestarian telah diadakan bagi Guru Penyelaras Bestari dan juruteknik  komputer bagi sekolah-sekolah pemangkin yang memeperolihi 5 bintang dalam penarafan SSQS bagi sesi 2011 baru-baru ini.Guru Penyelaras Bestari,Puan Wan Ramlah Daud telah mengikuti kursus di BTPN selama 3 hari bermula 23 hingga 25 April 2012.Manakala juruteknik komputer,En. Faizul Afzan Mamat telah mengikuti kursus pembestarian di PKG Banggol Kota Bharu.

              Kursus ini bertujuan memberi pendedahan kepada Guru Penyelaras Bestari dan juruteknik dalam usaha pembestarian sekolah dan harapan BTPN agar sekolah pemangkin akan memperluaskan lagi proses pembudayaan ICT di sekolah  seterusnya dan  bakal  menjadi mentor kepada sekolah-sekolah sekitar yang belum mencapai taraf 5 bintang dalam SSQS akan datang.Semoga dengan usaha murni BTPN akan dapat merealisikan aspirasi negara ke arah mencapai sekolah bestari sepenuhnya yang sepatutnya pada 2012.

Suasana kursus yang berjalan di BTPN.....dihadiri oleh GPB Skkk2....
               Siri-siri kursus seterusnya dijangka akan diadakan pada 14 hingga 17 Mei di Hotel Megaview Kuantan,Pahang pada 21 hingga 24 Mei di BTPN Terengganu.Semoga kursus-kursus yang dihadiri oleh GPB dan juruteknik Skkk2 akan memberi impak yang besar ke arah pembestarian Skkk2 dan dapat disebarluaskan ke sekolah-sekolah sekitar.

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN