March 31, 2011

Majlis Persaraan Guru Besar Skkk2

Sekolahku....Satu Harapan ......Satu Kejayaan
Tanggal 31 Mac genaplah sudah 35 tahun 2 bulan perkhidmatan Tuan Hj.Che Zaudin B.Che Ismail dalam arena perguruan.hari ini beeliau telah melangkah ke arena persaraan.Satu majlis yang penuh gilang gemilang telah diadakan sempena meraikan persaraan Tuan Guru Besar Skkk2.majlis dimulakan dengan penyerahan tugas guru besar kepada pemangkunya PKP,En.Ariffin B.Yaakob.Tepat jam 8.30 pagi Tuan Guru Besar telah dibawa oleh pasukan perarakan dan kompang sekolah ke Dewan Harmoni Skkk2.Beliau bersama para guru dan murid-murid Skkk2 telah dipertontonkan sebuah slide show rentetan dan sejarah perkhidmatan beliau sejak awal pembabitan beliau dalam dunia perguruan.Dalam ucapan terakhirnya,Tuan Guru Besar telah mengucapkan selamat maju jaya selalu kepada semua murid Skkk2 dan juga guru-guru di sini.Beliau melahirkan rasa sebak dan pilunya untuk meninggalkan Skkk2 ini lantaran sudah begitu serasi dengan situasi dan iklim yang kondusif di sini.Harapan Tuan Guru Besar semoga prestasi sekolah ini akan terus meningkat dari tahun ke tahun.Tuan Guru Besar telah diberikan pelbagai hadiah yang istimewa oleh guru-guru dan murid-murid.Beliau begitu terharu dengan penghargaan yang telah diberikan.
         Tuan guru besar telah diarak dari sekolah ke rumah beliau dengan menaiki beca roda tiga.Beliau diiring dengan paluan kompang.Sesampainya beliau ke rumah,semua guru dan kakitangan sekolah telah dijamu dengan juadah yang istimewa.
Punch akhir Tuan Guru Besar Skkk2 disaksikan oleh PKP,PK HEM,PK KO dan Guru Kaunseling
Gb sedang menyerahkan tugas kepada PKP sebagai pemangku Guru Besar...
Diiringi pasukan kompang ke dewan
menyaksikan tayangan....
Murid-murid turut menyaksikan tayangan
Guru Besar sedang memotong kek sempena hari lahir beliau yang jatuhnya pada 1 April
 Guru Besar sedang melambaikan tangan tanda perpisahan dari atas beca...
Gb dihantar ke rumah beliau dengan menaiki beca

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN