May 9, 2011

Program Kempen Pencegahan Denggi

Sk.Kubang Kerian 2-Tanggal 9 mei 2011,satu kempen "Pencegahan Denggi" telah diadakan di dewan Harmoni yang dsisertai oleh  semua murid Sk.kubang Kerian 2.Program ini telah dijayakan oleh Dr.Mohd Zahirudin B. Mohamad dari Hospital Universiti Kubang Kerian.Dalam ceramah tersebut beliau telah memberi pendedahan tentang cara-cara mengenali nyamuk pembawa denggi,simpton-simpton pengidap denggi,dan juga cara-cara mengelakkan daripada diserang penyakit ini.
   Tuan Guru Besar berharap, dengan kempen ini,akan memberi sedikit sebanyak kesedaran kepada murid-murid dan guru-guru di sini supaya mengambil langkah berjaga-jaga agar tidak diserang demam denggi yang setakat ini belum dijumpai ubatnya....
slide show oleh Dr.Mohd Zahirudin...
Dr.Mohd Zahirudin...dalam sesi ceramahnya....
simpton denggi....
kawasan risiko denggi....
tiada ubat khusus!!!!

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN