May 17, 2011

Selamat Hari Guru

16 MEI, 2011 - Sempena Hari Guru pada hari ini ucapan Selamat Hari Guru diucapkan kepada semua guru-guru SKKK 2 khasnya dan semua insan yang bergelar guru walau di mana sahaja berada, dengan ucapan keramat "Terima Kasih Cikgu".....Tema sambutan hari guru pada tahun ini ialah "Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara"...Dengan tema tersebut,maka jelaslah menunjukkan kepada kita bahawa tugas dan peranan guru amat besar dalam mendidik dan sumber ilmu kepada murid-murid tak kira dalam arus pembangunan yang macammana sekalipun.Guru sentiasa menjadi transformasi ke arah pendidikan bertaraf dunia.Mudah-mudahan  tema tersebut menambahkan semagat juang di hati dan jiwa para guru di SKKK2 khasnya dan semua guru-guru di Malaysia amnya......
        Sambutan hari guru pada tahun ini,walaupub sederhana,namun ianya berjalan dengan cukup meriah.Seawal pagi,murid-murid dan guru-guru telah berkumpul di tapak perhimpunan.PK Ko dan setiausaha Ko kurikulum,Cikgu Noor Asmadi telah membahagikan guru dan murid mengikut kelompok.Guru-guru lelaki dan wanita masing-masing mengikuti acara padang mengikut pasukan yang telah ditetapkan.Permainan yang dipertandingkan pada hari ini ialah bola jaring dan sepak takraw.
        Acara dewan pula telah dimulakan dengan bacaan perutusan Menteri Pelajaran Malaysia oleh Tuan Guru Besar,manakala perutusan Ketua Menteri Pelajaran pula telah disampaikan oleh Puan Penolong Kanan HEM.Acara diteruskan  lagi dengan nyanyian "Guru Malaysia" oleh semua guru Skkk2.Acatra ringkas dewan juga telah diadakan.Jam 12.30 tengah hari para guru telah menikmati juadah yang disediakan oleh pihak pentadbir sekolah.Semoga dengan sambutan ini,para guru akan merasakan bahawa  jasa dan budi mereka telah dihargai."Terima Kasih Cikgu"Jasamu dikenang.....
                                 Perutusan Menteri Pelajaran Malaysia...oleh Tuan Guru Besar Skkk2
                                                    Nyanyian Guru Malysia Skkk2
                                             Khusyuk mengaminkan doa
                                       Perlawanan bola jaring oleh guru-guru wanita
                                                Perlawanan sepak takraw oleh guru-guru lelaki
                                              "Boleh pandang-pandang...jangan pegang-pegang...." 
                       Setelah penat beraktiviti....sedia untuk menjamah juadah...para pentadbir Skkk2   

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN