July 26, 2011

Demonstrasi Menyelamat Dan Kebakaran

Sk.Kubang Kerian 2-Tanggal 25 Julai 2011,sati latihan kebakaran telah diadakan oleh Unit Bomba dari Balai Bomba Kota Bharu.Seramai 888 orang murid sekolah ini telah menyertai demonstrasi  ini.Dimulakan dengan deringan loceng kecemasan menandakan adanya kebakaran berlaku di sekitar sekolah.Murid-murid telah berlari ke padang mengikut pelan kecemasan yang telah ditetapkan oleh unit HEM.Jam 11.00 semua murid telah berkumpul di kawasan lapang,yakni padang sekolah menunggu ketibaan penyelamat yang diketuai oleh Ybrs PBK II Wan Asri B.Wan Yaacob.Beliau telah memberi taklimat ringkas mengenai cara-cara menyelamatkan diri semasa berlaku kebakaran.Seterusnya demonstrasi kebakaran telah dibuat di mana ianya mendapat sambutan yang begitu hebat di kalangan murid-murid sekolah.Mereka seronok menyaksikan kebakaran yang ditunjukkan oleh ahli bomba dan bagaimana cara memadamkan api menggunakan gas pemadam api yang disediakan.Beberapa orang guru dan murid telah mencuba untuk memadamkan api.

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN