July 24, 2011

Hadiah Galakan

"Skkk2 Cemerlang Sokmo"... Sk.kubang Kerian 2-Tanggal 24 Julai 2011,Penolong Kanan Pentadbiran Sk.Kubang Kerian 2,En.Mohd Ariffin BYaacob telah berkenan menyampaikan hadiah galakan kepada anak angkatnya sebagai mengepalai guru-guru di sini dalam usaha menaikkan semangat juang anak-anak didik ke arah kecemerlangan UPSR yang bakal tiba pada september nanti.Anak-anak angkat En.Mohd Arrifin adalah mohd Lokman KHakim B. Suhairif,Mohd zharul Aizat BZahari dan Mohd Firdaus B.Mat Yaacob.hadiah ini adalah sebagai perangsang kepada perjuangan anak-anak didik agar mereka akan bertambah bersemangat dalam berusaha ke arah kecemerlangan UPSR nanti.Semoga para guru lain yang kesemuanya diberikan anak angkat di sekolah ini akan mengikuti jejak penolong Kanan Pentadbiran ini."Usaha yang baik seharusnya dihargai dan dicontohi oleh kita para warga guru,khususnya guru-guru Skkk2.Demikian,jelas PKP Skkk2.

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN