April 10, 2011

:Perhimpunan Pertama Guru Besar Baru

Sekolahku....Satu Harapan ......Satu Kejayaan
 Detik 10 April  2011 merupakan hari pertama bagi Tuan Guru Besar  bertugas secara rasmi di Skkk2.Buat kali pertamanya Tuan Guru Besar,Encik Ismail B.Ibrahim telah menyertai  sesi perhimpunan Perhimpunan ini dimulakan seawal jam 7.45 pagi .Antara pengisian perhimpunan ini,Tuan Guru Besar telah diperkenalkan kepada murid-murid Skkk2.Nampaknya beliau begitu teruja menyaksikan persembah nyanyian dalam Bahasa Inggeris oleh murid-murid Tahun 2.Mereka begitu fasih menyebut lirik dalam bahasa Inggeris..Tuan Guru Besar telah mengucapkan tahniah kepada jurulatih dan ketua panitianya Puan Ariza.Dalam perhimpunan itu juga sempat jua Tuan Guu Besar  saksikan bagaimana guru agama,Puan Asliza Hassan bertutur dalam bahasa Arab dengan murid-murid di sini.
       Dalam ucapan pertamanya di hadapan murid-murid di sini,sempat jua Tuan Guru Besar memperkenalkan dirinya dan juga sedikit sebanyak mengenai biodatanya  kepada mereka.Beliau begitu gembira melihat murid-murid memberi perhatian pada apa yang sedang  diperkatakan olehnya dalam majlis tersebut.
     Selepas sesi perhimpunan selesai,Tuan Guru Besar telah  meminta agar Penyelaras Bestari sekolah,mengikut beliau  mengambil gambar sekitar kawasan sekolah.Bukannaya apa.Hanya sekadar meninjau kawasan sekolah yang baru dikepalai ini.Sekurang-kurangnya dapat jua beliau lihat dengan mata dana kepalanya  sendiri apa yang berlaku di persekitaran kawasan sekolah."Selamat Menjalankan Tugas Di sini" kepada Tuan Guru Besar.
Ucapan pertama Tuan Guru Besar dalam perhimpunan
Sesi memperkenalkan diri kepada murid-murid

Tuan Guru Besar sedang meninjau persekitaran sekolah

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN