April 7, 2011

Sambutan Guru Besar Baru Skkk2

Sekolahku....Satu Harapan ......Satu Kejayaan
       Tanggal 07 April 2011,satu majlis sambutan Tuan Guru Besar Skkk2 telah disempurnakan.Ketibaan rombongan dari Sk.Seri Melor telah disambut dengan paluan kompang oleh pasukan kompang sekolah.Murid-murid berdiri dalam barisan sambil mengucapkan selamat datang kepada Tuan Guru Besar,En.Ismail B.Ibrahim.Beliau telah dihantar oleh wakil guru yang menjadi tonggak Sk.Seri Melor seramai lebih kurang 20 orang.Rombongan dari Sk.Seri Melor membawa 5 dulang sebagai ole-ole kepada Skkk2,manakala Skkk2 telah membalas dengan 5 buah par juga.
       Tuan Penolong Kanan Pentadbiran Skkk2, En.Arifin telah mengucapkan selamat datang kepada En.Ismail dan semoga beliau akan dapat menyesuaikan diri dengan suasana di sini.En.Arifin berucap sebagai mewakili  para guru di sini  menyatakan bahawa kami sedia memberi kerjasama yang padu  kepada Tuan Guru Besar dan berharap agar Tuan Guru Besar jua akan dapat bekerjasama dengan anak-anak buah di sini.kami di sini sangat-sangat mengharapkan pimpinan yang mantap,telus,dan saksama sebagaimana yang pernah dilakukan oleh mantan GB kami.
          Sebagai ucapan balas,Tuan Guru Besar berjanji akan menyahut seruan dan mengisi ruang-ruang di hati guru-guru dan anak-anak didik di Skkk2.Beliau berjanji akan sentiasa bekerjasama dengan guru-guru di sini dalam memartabatkan pendidikan di Skkk2.
Ktibaan Gb baru diiringi oleh Tuan PKP dan PK HEM serta rombongan dari Sk.Seri Melor

Gb bersalaman dengan murid-murid Skkk2.....
GB sedang diarak ke Bilik Gerakan
Ucapan sulung dari Tuan Guru Besar baru kami....
Ucapan selamat datang dan selamat PKP Skkk2
sempat jua perhatikan......dari tingkat 1...

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN