September 8, 2011

Majlis Restu Ilmu UPSR

Sk.Kubang Kerian 2- Tanggal 08 September 2011,satu Majlis  Restu Ilmu UPSR telah dilaksanakan dalam suasana yang harmoni,memandangkan cuaca di pagi ini agak sejuk dan bening.Dimulakan dengan bacaan doa oleh Ustaz Abdul Halim B.Hj.Razali,diikuti oleh ucapan alu-aluan oleh Tuan Guru Besar,Encik Ismail.Tuan Guru Besar berpesan kepada murid-murid agar menjaga kesihatan diri masing-masing di saat-saat akhir ini kerana kesihatan amat penting bagi calon-calon UPSR.Jika mereka didapati kurang sihat,maka segeralah mendapatkan rawatan yang sepatutnya.Beliau sangat-sangat berharap agar calon-calon UPSR dapat menghadapi peperiksaan dalam suasana yang tenang dan harmoni serta tidak ada seorang pun yang tidak berjaya memasuki peperiksaan nanti.Doa restu daru Guru Besar dan guru-guru Skkk2,semoga bakal calon UPSR pada tahun ini tidak menghadapi sebarang rintangan dalam menghadapi saat-saat yang ditunggu-tunggu selama ini.
         Dalam majlis ini juga pelajar-pelajar yang memperolihi kejayaan yang cemerlang dalam Peperiksaan percubaan baru-baru ini telah diberi hadiah insentif oleh Tuan Guru Besar.Senarai mereka yang memperolihi kejayaan cemerlang adalah seperti di bawah:
* 5A - 41 orang
* 4A - 14 orang
* 3A - 16 orang
* 2A - 10 orang
* 1A - 21 orang
Peratus kelulusan adalah sebanyak 73.81%.

Semoga prestasi bakal calon UPSR dapat dilonjakkan lagi dalam peperiksaan sebenar nanti atau paling tidak dapat mengekalkan memontem ini.
         Majlis penyerahan dan restu ilmu telah tiba ke kemuncaknya dengan acara memohon restu daripada semua guru yang ada di Skkk2.Murid-murid bergerak di dalam barisan,bersalam-salaman dengan guru sambil memohon kemaafan dan halalkan segala ilmu yang telah diajarkan atau diperturunkan kepada mereka."Kami semua guru di Skkk2 sentiasa merestuai dan menghalalkan apa-apa jua ilmu yang telah kami ajarkan buat murid-murid semua dan gunakanlah ianya sebaik mungkin di dalam peperiksaan nanti.Hadiahkan kami sebuah kejayaan yang cemerlang.Tiada apa yang kami pinta dari kamu semua...melainkan sebuah kejayaan.Kejayaan yang kamu gapai adalah hadiah yang tidak ternilai buat kami....Teruskan perjuangan dan hadapilah peperiksaan nanti dengan penuh ketenangan...Kami semua sentiasa mendoakan kejayaan anda!!!"SELAMAT MAJU JAYA DAN BERILAH HADIAH SEBUAH KEJAYAAB BUAT IBUBAPA & GURU-GURU" 
Guru Besar,Encik Ismail B.Ibrahim sedang memberikan sepatah dua kata...sebagai pembuka majlis

Penyampaian hadiah-insentif oleh Tuan Guru Besar
Penyampaian hadiah insentif kepada murid-murid cemerlang...
mohon diizinkan dan dihalalkan segala ilmu...
mohon dihalalkan segala ilmu ......
Cikgu halalkan semuanya...selamat menempuh peperiksaan...buat yang terbaik...
sekolahku....satu harapan ......satu kejayaan

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN