September 6, 2011

Sambutan Hari Raya Peringkat Sekolah

Sk.Kubang Kerian 2-Tanggal 6 September 2011,satu majlis sambutan Hari Raya Aidil Fitri telah diadakan secara sederhana.meskipun sederhana dan ringkas,namun ianya berjalan dalam suasana yang meriah dan penuh kegembiraan.
    Dimulakan seawal pagi dengan perhimpunan murid di Dewan Harmoni.Murid-murid mengambil tempat masing-masing dalam pakaian hari raya yang penuh warna-warni.Majlis dimulakan dengan bacaan doa oleh Ustaz Mohd Azman B. Mohd Zain,diikuti dengan perutusan khas hari raya oleh Tuan Guru Besar,Encik Ismail B.Ibrahim.Dalam perutusannya,Tuan Guru Besar mewakili semua guru Skkk2 mengucapkan "Selamat Hari Raya" kepada semua murid Skkk2,sekali gus memohon kemaafan daripada guru-guru dan murid-murid Skkk2 sepanjang masa bersama.
     Majlis diserikan lagi dengan nyanyian lagu "raya" daripada murid-murid Tahun 3,4,5 dan prasekolah.Beberapa buah lagu raya telah didendangkan.Acara semakin meriah dengan celoteh yang mencuit hati daripada pengacara majlis pada hari ini daripada Pn.Asliza Bt.Hassan yang cukup menghiburkan.selain daripada persembahan murid,guru-guru JQAF juga turut menyumbangkan nanyian "Hari Raya" bersama pentadbir Skkk2 diikuti dengan murid-murid Tahap 1.
     Majlis sampai ke kemuncaknya dengan pengumuman pemenang ratu atau personaliti murid lelaki dan perempuan yang mewakili tahap 1 dan 2,lelaki dan perempuan yang berpakaian paling cantik dan mempunyai keterampilan yang menarik.Bagi murid Tahap 1 katoegori lelaki,Adik Md. Amir Iskandar bin Md.Syukri dari kelas 3C telah memenangi anugerah tersebut,manakala kategori perempuan pula telah dimenangi oleh Adik Fatin Elisa Masisarah dari kelas 2T. Bagi murid Tahap 2 pula,kategori lelaki dimenangi oleh Adik Alif Ikmal bin Hussin dari kelas 4G,manakala kategori perempuan pula telah dimenangi oleh Adik Fadhilah dari kelas 5G.Tahniah diucapkan kepada semua pemenang dan bagi mereka yang tidak terpilih,bukanlah bererti anda semua tidak berpakain cantik atau memiliki personaliti yang tidak menarik,semuanya cantik dan memiliki personaliti yang menarik,cuma sudah menjadi adat  pertandingan,akan ada pemenangnya.....Apapun yang pasti kita semua gembira.
   Seterusnya ,majlis diteruskan dengan jamuan di kelas masing-masing."SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI....MAAF ZAHIR DAN BATIN"
Perutusan Hari Raya Oleh Tuan Guru Besar...En.Ismail Ibrahim
Wajah-wajah ceria anak-anak Skkk2 dalam pakaian raya
persembahan murid....nyanyian lagu raya yang penuh syahdu....
nyanyian guru dan murid-murid Tahap 1
Pemenang pakaian dan personaliti menarik Tahap 1 dan 2 bersama Guru Besar ,PKP dan PK HEM...
Ambil peluang posinggggg.......:
Sekolahku....Satu Harapan ......Satu Kejayaan

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN