September 8, 2011

Majlis Solat Hajat Perdana & Ceramah Motivasi

 Sk.Kubang Kerian 2-Tanggal 07 September 2011, majlis solat hajat perdana telah berjaya disempurnakan sebagaimana yang telah dirancangkan meskipun hujan turun dengan agak lebat.Para ibubapa,murid-murid dan guru-guru Skkk2 berjaya menaikan solat magrib berjemaah,diikuti solat hajat, bacaan yasin dan seterusnya solat isyak berjemaah.Majlis tetap berjalan lancar meskipun butiran hujan turun agak kasar,membasahi bumi kerian yang damai ini.Kesemua fenomena tersebut tidajk menghalang perjalanan majlis pada malam ini.

         Majlis kemudiaanya disusuli dengan ceramah motivasi oleh Ustaz Abd Hadi B.Mat Junoh,Penyelia Pelajaran Sektor Pendidikan Islam,Jabatan Pelajaran Kelantan.Beliau banyak menyuntik semangat dan motivasi ke arah menggerakkan bakal calon agar lebih bersemangat dan menggunakan sisa-sisa masa yang masih ada dengan sebaik mungkin.Beliau juga banyak memberi perangsang dan kesedaran bahawa "Kejayaan di dalam peperiksaan ini adalah suatu harapan ibubapa dan juga pihak sekolah.Calon UPSR adalah merupakan lambang kejayaan sekolah dan ibubapa.Kejayaan anda dalam peperiksaan nanti akan dapat mengharumkan nama ibubapa dan juga sekolah".Di samping itu,Ustaz Abd Hadi berpesan agar semua calon UPSR akan sentiasa menjaga solat,akhlak,taat kepada dua ibubapa,guru-guru dan sentiasa berpegang kepada  suruhan Allah di dalam menjalani kehidupan seharian.Apalah gunanya kita berpendidikan tinggi sekiranya akhlak dan ketaatan kita kepada Maha Pencipta berada di tahap yang paling bawah.Untuk itu,marilah sama-sama kita mengejar kejayaan di dunia ini yang merupakan jejambat  bagi kita untuk  menuju ke alam yang baqa."Sama-sama kita berusaha untuk kejayaan di dunia dan akhirat......Semoga kita semua sentiasa berada di dalam lindungan Allah Azzawajalla." 
Tuan Guru Besar,Encik Ismail B.Ibrahim sedang memberi taklimat ringkas...
Ustaz Abd Hadi Mat Junoh dalam sesi ceramah motivasinya...
sesi ceramah motivasi...anak-anak bersama ibubapa...
beri perhatian penuh pada sesi ceramah motivasi....
Sesi "Anak bersama ibubapa".....
 Sedih dan syahdu ........menghayati isi kandungan ceramah

CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN