September 25, 2011

Sambutan Merdeka Meriah

Sekolahku....Satu Harapan ......Satu Kejayaan
Sk.Kubang Kerian 2- Tanggal 18 Sptember 2011,Satu majlis " Sambutan Kemerdekaan " telah diadakan di Skkk2.Dimulakan dengan perhimpunan dan nyayian lagu Negaraku,Selamat Sultan dan lagu sekolah,diikuti dengan perutusan  kemerdekaan oleh Tuan Guru Besar Skkk2,encik Ismail B.Ibrahim.Selepas perutusan dibaca,gguru-guru dan murid-murid Skkk2 mengibarkan jalur gem,ilang bersama sambil menyanyikan lagu "Tanggal 31" dan "Jalur Gemilang".
           Selepas selesai  perhimpunan,murid-murid telah  masuk ke kelas masing-masing dan telah mengikuti aktiviti "Peraduan Mewarna Merdeka".Selesai sahaja acara peraduan mewarna ini,murid-murid dibenarkan rehat.   
          Acara dewan dimulakan jam 10.15 pagi dengan tayangan perdana cerita sejarah " Bukit Kepung".selepas itu murid-murid sekali lagi telah menyanyi beramai-ramai lagu "saya Anak Malaysia".Murid-murid Skkk2 dan semua guru telah menikmati sedikit juadah sempena hari merdeka tersebut.


CARIAN

Sorotan Sejarah Skkk2

SKKK 2 telah ditubuhkan pada tahun 1988. Ia terletak di Kampung Chicha Kubang Kerian, Kota Bharu Kelantan. Jaraknya lebih kurang 8km dari Bandar Kota Bharu. Sekolah ini telah dibina di atas tapak sawah padi seluas 1.62 hektar dan mempunyai 2 blok bangunan asal yang dikelilingi pokok kelapa ayng ditanam oleh guru besar. Sejak penubuhannya sehinga kini, sekolah ini mempunyai 10 orang guru besar. Buru besar yang pertama iaitu Hj Ariffin bin Ismail mula berkhidmat pada 1 Januaru 1988 sehinggan 31 Disember 1988. Guru besar pertama dipindahkan dari SK Zainab, Telipot Kota Bharu. Tertubuhnya sekolah ini disebabkan oleh penambahan penduduk di sekitar Kubang Kerian. Pada tahun pertama penubuhannya, murid-murid SKKK 1 yang beralamat di sekitar Kg Chicha telah dipindahkan ke SKKK 2 dan ditambah dengan pendaftaran baru pada tahun tersebut. Murid-murid yang telah diipindahkan dari SKKK 1 adalah mereka yang beralamat di sekitar Kg Chicha seperti Kg Pasir Tumbuh, Kg Binjai, Pulau Hilir dan lain-lain. Pada tahun pertama penubuhanya, hanya 310 orang murid menduduki tahun 1 hingga 6 dan purata bagi setiap kelas ialah 20 orang. Manakala guru pula lebih kurang 20 orang yang terdiri daripada mereka yang telah dipindahkan dari sekolah sekitarnya. Pada tahun 1988, sekolah ini telah manduduki peperiksaan UPSR dan mendapat keputusan yang agak memberansangkan dengan 8 orang murid mendapat 5A.

Kem Kepmpinan Skkk2 @Sri Pantai Beach Resort

Kem Kpmpinan Sri Pantai@1&2Feb 2012 Slideshow: Skkk2’s trip to Kota Bharu, Kelantan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Kota Bharu slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Album Kenangan

PENAFIAN